a fából faragott királyfi

A Magyar Állami Operaházzal közös produkció

(2017)
Következő előadások:
Hamarosan...

A táncjáték újrafogalmazásával Frenák Pál nem csupán Bartók előtt tiszteleg, nem csak az ő zenéjét éltető, szinte felfoghatatlan magasságokba tekint, hanem A fából faragott királyfi színpadi és zenei művébe foglalt, ma is érvényes gondolatok kibontására koncentrál.

 

A koreográfus-alkotó multiplikálja a figurákat, ezzel is felteszi a kérdést: ki az igazi király? Melyik a valóságos? Lényegében az önazonosságra, az önazonos létezésre kérdez rá. A rossz vagy a jó megítélése, a lent vagy a fent térbeli elhelyezkedése, s közben a perspektivikus, vagyis tágasabb látásmód is szerves része a műnek, amelynek fő kérdése, hogy milyen állapotban adjuk át utódainknak azt a világot, amelyben élünk.

Tanítja a mozdulat értelmezését, elemző figyelését, az asszimetriák, a ritmika, az ellenpontok egymásba hatolását, rezdülését. Mindenki rohan, vagy ölel, vagy lök, vagy zuhan. Tizedmásodperces klisékre sem marad idő.

Marx Laura

Táncművészet

Az intenzíven felzaklató koreográfiáiról nemzetközi szinten is híres Frenák Pál felzaklatta némiképp a Magyar Állami Operaház közönségét is. A fából faragott királyfi című balett bemutatójának százéves évfordulójára, a Bartók TáncTriptichon premierjére hathatósan újraálmodta a remekművet.

Bartók zenéjének „intellektuális inkognítója” pedig jól viseli, hogy legteltebb, legáradóbb harmóniái is az ember – férfi és nő, férfi és férfi, nő és nő – egzisztenciális szerelemfüggésének, szabadság-hiányának és kommunikációképtelenségének fájdalmas és katartikus kifejezéseként hasson. Megkockáztatom: kongeniális mű született.

Please reload

alkotók

Koreográfia

Frenák Pál

Zeneszerző

Bartók Béla

 

Szövegíró

Balázs Béla

 

Díszlet

Ariadné Paradigma

 

Jelmez

Boglárka Zalai-Ruzsics / Pál Frenák

 

Dramaturg

Péter Márta

 

Koreográfus asszisztens

Nelson Reguera

 

Balettmester

Rujsz Edit / Feicht Zoltán

legközelebb látható

There are no items in this list

Please reload

Compagnie Pal Frenak  | Foundation for Contemporary Dance and Sign Theater - HU18093982 | privacy policy & cookies policy | info@frenak.hu