ARCHÍVum

HYMEN

Bemutató: 2012. március 31

Áttetsző plexi-medence a hófehér tér közepén, gyönyörű menyasszonyi ruhák és sorsdöntő kérdések, valamint öt kiváló táncos Frenák Pál legfrissebb koreográfiájában. 
 
Öt ember vívja harcait a rideg, kiüresedett fehér térben. Esküvő van, az alkalomhoz illően tehát fehérbe öltöztek, de hiába e civilizációs álca, ösztöneik, vágyaik, beteg gondolataik újra és újra felsebzik ezt a teret. Indulatok, félelmek, megvetés, aljasság, megalázás – az emberi gonoszság ezer arca jelenik meg. Közösséget kellene teremteniük, de az összefogás, az elfogadás helyett dulakodásra és pusztításra képesek. Hiába a szűziesen fehér tér, hiába a vidám összejövetelnek ígérkező esküvő, a koreográfus ezúttal sem kegyelmez: szembenézésre szólít fel, önmagunkkal és a minket körülvevő normalizálódó világgal, a saját civilizált rítusaink mögé rejtett agresszióval és előítélettel.

10 előadás - többek között Franciaországban és  Lengyelországban

A társulat több fesztiválon is szerepelt az előadással: 

VIII. Magyar Táncfesztivál - Győr (2012)

Répétition Publique Danse à Lille (2012)

Varsó - Teatr Polski / IX Zawirowania Dance Theatre Festival (2013)

VI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó (2013)

Lüktető, harsány, ugyanakkor mélyen borzongató a Frenák Pál Társulat új bemutatója, a Hymen...

A Hymen valahol a fantázia, az álomvilág és a kőkemény realitás határán egyensúlyoz. Meglepő szcenográfia - egy áttetsző, óriási plexi-medence áll a tánctér közepén – valamint erős fizikalitás és dinamika jellemzi. (...) „A Frenák Pál Társulat Hymen című új darabja egy szürreális, valamint a koreográfusra oly jellemzően „ideges” esküvői mozgókép. Előhívás előtt, mintha csak az alkotói tudatban zajlana, viszont így is elég sokrétű és sokkoló, a nyersesége és gondolati ziláltsága megkapó.

Artner Szilvia Sisso

Magyar Narancs

A címnek megfelelően egy esküvőre vagyunk hivatalosak. [...] Az esküvői fátyol alól felszakadó hangtalan sikoly azonban azt jelzi, hogy Frenák lakodalmát messze elkerülte az isteni áldás. A menyasszony felszabadult pillanataiban a nézőket puszilgatja, de öröme csupán röpke epizód, s a továbbiakban minden arra utal, örömtelen, kegyetlen világba csöppentünk.

Please reload

ALKOTÓK

Zene

Parabryo, Gilles Gauvin
 

Díszlet

Frenák Pál

 

Fény

Marton János, Frenák Pál

 

Hang

Hajas Attila

Koreográfia és koncepció

Frenák Pál

Koreográfus-asszisztens
Nelson Reguera

Szcenográfia
Frenák Pál

Dramaturg

Varga Mátyás

Alpintechnika
Zoltai György

Kosztüm

Tamara Barnoff, Schopp Ildikó

Videó

Vass Gergely, Philippe Martini

Produkciós vezető

Ujvári-Pintér György

ELŐADÓK

 

 

 

 

 

 

Fecht Zoltán

Holoda Péter

Jantner Emese

Nelson Reguera

Vasas Erika

MEGJELENÉSEK

TÁMOGATÓK

Scene Nationale d'Evreux-Louviers                                              

Mozgó Ház Alapítvány – Flórián Műhely

Danse à Lille

Compagnie Pal Frenak  | Foundation for Contemporary Dance and Sign Theater - HU18093982 | privacy policy & cookies policy | info@frenak.hu