ARCHÍVum

                X&y
 
(Battement de Coeur)

Bemutató: 2013.04.18

„az emberi szív szomorú, / a test boríték”
(Nemes Z. Márió)
 

X és Y kromoszóma, Ádám és Éva. Genetikai kódok romantikus találkozása és párkapcsolati mutációi a dobogó szívek laboratóriumában.
 
Frenák Pál új előadásának tere monokróm, minimalista, futurisztikus – a koreográfus által megálmodott és tervezett díszlet egy különleges fehér hálórendszer, olyan, akár egy képzőművészeti installáció, mégis nagyon is eleven, folyamatosan mozgásban van és reagál a táncosok mozgására. A fehér hálórendszerben pedig ott az ember, a férfi és a nő, tele kérdésekkel és kételyekkel. Az x&y emberi viszonyok bonyolult hálózata és egy különös teremtéstörténet.
 
Frenák Pál a duó-szerkezet és a párkapcsolati viszonyok kapcsán így fogalmaz: „az ember nem sok dolgot választhat az életében, ám azt mindenképpen, hogy kivel éli le az életét, ki az, akivel megosztja azt. A saját tapasztalataim alapján azt vettem észre, hogy azok az emberek, akik párban vannak és képesek nagyon őszintén rezonálni egymásra, tovább élnek. Ebben a darabban futurista dimenzióba vetítek egy párt, akik lehetnek Isten teremtményei, vagy Isten teremtményeinek a teremtményei, lombikbébik, egymásra mechanikusan reagáló, érzelmeket alig mutató robotlények. Rómeók, Júliák, Ádámok, Évák, hímek, nőstények, szeretők, sorstársak, túlélők - miközben látni a szemükben, hogy valami nem stimmel velük.”

5 előadás - többek között fesztiválfellépések

Pécs Nemzetközi Tánctalálkozó (2013)

Pozsony New Drama Festival (2014)

X. Magyar Táncfesztivál – Győr (2014)

A színen Frenák, talpig feketében. Kitárja a felgyűrt ujjú zakóját, és a pőre mellkasán szívtájékon, majd a kézfején fény pulzál. A lágy mozdulatok néha megtörnek, a majd guggolva görnyedő férfi  többször összerántja magán a zakóját – fázósan, szemérmesen, sajgó emlékekkel viaskodva.  Frenák Pál zsigeri eleganciája, karizmája, jelenléte, intelligens szépsége fenséges és sokkoló.

Frenák az x&y-ban egészen másként fogalmaz, mint eddig, egészen más minőségeket érint, mélyebbre megy, mint bármikor korábban anélkül, hogy elhagyná, ami miatt szerethető és összetéveszthetetlen. (...) az x&y igazi csemege. Mindenkinek, aki valaha tartozott már valakihez, valahova.

Az X&Y mély és könyörtelenül őszinte, az arcunkba vágja az életet. Ez nem csupán három szereplő játéka, hanem az egész univerzumé.

Please reload

ALKOTÓK

Zene

Parabryo
 

Fény

Marton János

 

Hang

Hajas Attila

Koreográfia és szcenográfia

Frenák Pál

Koreográfus-asszisztens
Nelson Reguera

Színpad és alpintechnika
Zoltai György

Jelmez

Szűcs Edit

Produkciós manager

Juhász Dóra

ELŐADÓK

 

 

 

 

 

 

Marie-Julie Debeaulieu

Holoda Péter

Frenák Pál

MEGJELENÉSEK

TÁMOGATÓK

Trafó Kortárs Művészetek Háza

Mozgó Ház Alapítvány – Flórián Műhely

Scene Nationale d'Evreux-Louviers

NKA

Région Nord-Pas de Calais

Compagnie Pal Frenak  | Foundation for Contemporary Dance and Sign Theater - HU18093982 | privacy policy & cookies policy | info@frenak.hu