MENNONNO

Frenák Pál MenNonNo című szólókoreográfiájával egy sejtelmes, titokzatos, kék univerzumba merülünk alá.  A táncelőadást a koreográfus hat hónapos japán utazásának  emléke inspirálta: a butoh mozgásművészetéből táplálkozó előadásban a táncos minimalizált mozgáselemek segítségével, a szobrok látszólagos dermedtségéből kel életre. Észrevétlenül bontakoznak ki a mozdulatok, egymásra vetítve a tánc kifejezőeszközeit és a siket-néma jelrendszert.

Az óriási kék ruha - mely először a teret borítja be, majd  a  táncost öleli körül - a hatalmas vízfelületeket, a tengert vagy az óceánt idézi. Ám ez az áradó kékség, az uszályként körbeölelő anyag megidézi a képzőművészet olyan alakjait és alkotásaikat is, mint az Yves Klein által levédett Klein Blue vagy a Sam Francis-féle Kék labdák, míg a koreográfia különleges fény-árnyék játéka, geometrikus szerkezete Moholy-Nagy világát juttathatja eszünkbe.

 

Az előadás teret enged az érzékenységnek: megszólít, újraértékelésre késztet, belsőnkbe  szivárog.  Az  átélt  mozdulatok  kirobbanó  erővel  közvetítik  a  térbe  olvadt gondolatokat. A test ecsetje megtelítődik kékkel: a ruha hol bőrként fogja össze a testet, hol festékként árad szét a táncost fürkésző emberek között.

A magyar tánctörténet egyik legszebb szólója...

idezo.jpg

Hihetetlenül erős már az első kép: az első pillanattól a fénycsóvában vergődő sérült pillangót látjuk. Ez a vergődés persze nem dramatizált, és sokkal inkább az erő sugárzik belőle, mint az  elesettség, amiben  nyilván nagy  szerepet  kap  a rendkívül  hatásos, erőteljes zene is.

Lőrinc Katalin

Criticai Lapok

idezo.jpg

alkotók

Zene

Fred Bigot

Hang és fény

Marton János

Zoltai György

Koreográfia és koncepció

Frenák Pál

legközelebb látható

Hamarosan...

Frenák Pál Társulat  | Kortárs Táncért és Jelelő Színházért Alapítvány - HU18093982 | adatvédelmi szabályzat | info@frenak.hu