Compagnie Pal Frenak  | Foundation for Contemporary Dance and Sign Theater - HU18093982 | privacy policy & cookies policy | info@frenak.hu

szakmai tréningek

mesterkurzusok

A Frenák Pál Társulat alapítása óta küldetésének és feladatának tartja a kiemelkedő színvonalú kortárs táncprodukciók megalkotásán, létrehozásán és forgalmazásán túl, a kortárs tánc műfajának hazai és nemzetközi népszerűsítését, a fiatal táncosgeneráció képzését  és  munkájuk-fejlődésük  biztos  hátterének  megteremtését, valamint  innovatív oktatási, képzési és rehabilitációs programok megvalósítását és kidolgozását a professzionális,  amatőr  illetve  mentálisan  vagy  fizikailag  sérült (kiemelt fókusszal a siket és nagyothalló) célcsoportok és hátrányos helyzetű fiatalok számára. 

Frenák Pál a magyar táncéletben radikálisan új stílust hozott, egyedülálló táncnyelvet teremtett a maga dinamikus mozgásvilágával, újfajta érzékenységével, a verbális üzeneteken, narratív struktúrákon túlmutató kifejezési formáival, melynek fontos jellemzője a mimika, a jelnyelv és a test mozgásának integrált használata, csakúgy, mint a társműfajok - cirkusz, színház, kortárs divat design, éptészet, kortárs zene - beemlése az alkotásokba. Innovatív tér- és testhasználata, összetett szimbólum-rendszerei, darabjainak zsigeri energiája rendkívüli hatással volt a hazai kortárs tánc fejlődésére, ezt sok szakírói laudáció, két Lábán-díj és jelölés, számtalan fesztivál-fődíj, közönségdíj és kitüntetés igazolja. Frenák Pál az elmúlt több mint 25 évben táncosok generációit inspirálta és képezte a társulati működés keretein kívül és belül, számos ma már sikeres, önálló alkotásokon dolgozó hazai koreográfus nála kezdte a pályáját, sok magyar és külföldi művész tekinti őt mesterének.

beavató foglalkozások, táncrehabilitáció

Frenák Pál nem csupán a társadalmi problémákra kiemelten érzékeny alkotó, de mély tudású, innovatív pedagógus is -  koreográfusi munkásságával párhuzamosan tanított a párizsi és lille-i Siket Színházban, és meghívott koreográfusa és tanára volt Chalons en Champagne-ban a Francia Artistaképző Főiskolának. Mozgásművészet a gyógyításban címmel az Amiens-i Egyetemi kórházban táncrehabilitációs programot fejlesztett ki mozgássérült gyermekeknek, Gördeszkák című előadásával indultak el Magyarországon a kortárs tánc befogadását és értését segítő ún. beavató programok, amit nagy sikerrel követettt a Twins c. előadásra épülő, hasonló szerkezetű program - a mai napig rendszeresen dolgozik együtt siket- és nagyothalló közöségekkel.

 

2016-ban az EGT társfinanszírozásában megvalósított LUTTE – komplex kutatási, oktatási, művészeti és menedzsment program egyedi lehetőséget teremtett a társulat életében a szakmai fejlődésre, és olyan módszertan kidolgozására, melyben a kulturális, művészeti, szakmai és szociális-társadalmi dimenziók természetes fúzióban erősítik egymást. A közel egy éves program során több, mint 10 ezer embert szólítottunk meg, 60 workshopot és beavató foglalkozást, 30 táncművészeti mesterkurzust és tréninget valósítottunk meg.