top of page

Embert próbáló tempóban | Frenák Pál Társulat: Tricks & Tracks 2.

olvassbele.com

2014.03.16.




Két Lábán Rudolf-díj és szinte koreo­grá­fián­ként egy-egy újabb jelölés, nemzetközi elis­mert­ség, nemzetközi táncos gárda, 15 éves fenn­állását ünneplő, „kritika­rob­ban­tó, szü­le­tés­napi” előadás. Van, akinél az is hírértékű, ha újragondol egy korábbi dara­bot – Frenák Pál ilyen.

Az általa 1999-ben alapított, nevét viselő francia-magyar társulattal a Tricks & Tracks című darab révén ütöttek krátert annak idején a magyar tánc­élet falán. A most bemutatásra kerülő fel­újítás vért és könnyeket ígér, illetve olyan szín­padi örvényt, aminek a nézése szinte kibír­ha­tatlan, mégis lenyűgöz.

A Tricks & Tracks eredeti bemutatásának idején több fronton is borzongást váltott ki. Először is, a néző nem megszokott eszközökkel találkozott a táncszínpadon: akrobatikus színpadi elemek, mint a függőleges fal vagy a magasból lelógó kötél; hosszan tartó meztelenség a színpadon; rendkívül gyors lüktetésű, erőszakosként is leírható mozgásanyag. Másrészt érzelmi világát tekintve is újszerű volt: vállaltan állati ösztönökkel terhelt, személyiséget cserélgető, kiismerhetetlen alakok népesítették be a teret. Az akkori néző (talán) megnyugodva sóhajtott fel a végén: az ő élete hál’ istennek nem ilyen. Vagy éppen felszabadítólag hatottak rá a látottak.


A szakmai ínyencek nézőpontjából ez a felújítás: ütközési pont, a társulatot minősítő próbatétel. Ma is elementáris erőt érzünk-e a darabban, avagy az effajta kegyetlenség szavatossága némileg lejárt? Egy előadásba sűrítve látni a későbbi nagy sikerek csíráit – ez most gyengíti vagy erősíti a szemünkben? Stílust mutat az első siker óta eltelt időív, amelynek a kezdőpontját most újra elénk idézik vagy rögzült manírt? És vajon a darabban szereplő új táncos generáció felülmúlja, lekörözi-e a régit?


A Tricks & Tracks 2. szerencsére annak is erősen ajánlott, aki először találkozik a kortárstánccal. Egyfelől azért, mert ennek a nagyon kidolgozott, sajátosan kavargó mozgásvilágnak nehéz ellenállni, még ha túlzónak tűnik is,

Másfelől a társulat jó értelemben véve technikás, ami garancia a látványos előadásra. Persze a legfontosabb dilemmára, hogy a darab kérdései ma is húsba vágóak-e, csak a csütörtöki bemutató adhat választ.


Forrás: https://olvassbele.com/2014/03/16/embert-probalo-tempoban-frenak-pal-tarsulat-tricks-tracks-2-elozetes/


bottom of page