top of page

Frenák Pál kapta a Moholy-Nagy Díjat

Magyar Nemzet Online

2015.11.27.


Frenák Pál koreográfus, táncművész kapta a 2015-ös Moholy-Nagy Díjat.



A kortárs magyar táncművészet meghatározó alakja Fülöp József rektortól vehette át az elismerést csütörtökön a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen rendezett ünnepségén – olvasható az egyetem MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.


Társműfajok beemelése

Az intézmény méltatása szerint Frenák Pál egyedülálló, impulzív táncnyelvet hozott létre, amelyet a mimika, a jelnyelv és a test mozgásának integrált használata jellemez. Munkáinak innovatív tér- és testhasználata meghatározó hatással volt a hazai kortárs tánc fejlődésére.

Radikálisan új stílusú, erősen dinamikus mozgásvilága mellett koreográfiáinak jellegzetessége a társműfajok – cirkusz, színház, divatbemutató, kortárs zene – beemelése. A művész kétszer nyerte el a hazai kortárs táncszakma legrangosabb elismerését, a Lábán Rudolf-díjat; 2002-ben Harangozó-díjjal, 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, 2007-ben Imre Zoltán-díjjal, 2014-ben Budapestért Díjjal tüntették ki.


Eltérő szemléletmód és érzékenység

Frenák Pál életművének alapja gyermekkorából ered: siket és nagyothalló szülők gyermekeként elsőként a jelnyelvet sajátította el. Az eltérőhöz, a szokatlanhoz való viszonya így zsigerileg determinált adottság. A gyermekkorban kialakult non-verbális kommunikációérzékenysége termékeny talajra talált nála a táncban. Ugyanez az eltérő szemléletmód, érzékenység kellett ahhoz, hogy egy tánc-rehabilitációs program keretében sérült gyermekekkel foglalkozzon, és segítse beilleszkedésüket a francia társadalomba.

Koreográfusi, alkotói munkája mellett rendszeresen tart szakmai műhelygyakorlatokat, társulatával ingyenes beavató előadásokat ad középiskolások részére, közönségtalálkozókon vesz részt, és nagy hangsúlyt fektet a más művészeti ágakkal és a közönséggel fenntartott folyamatos párbeszédre.


Szellemi és művészi innováció

Az Őszi Címátadó Ünnepségen Zsótér László Ferenczy Noémi-díjas tervezőgrafikus professor emeritus címet, Csepregi Sándor István, Jeney Zoltánné Tóth Éva, Slézia József és Veres Bálint habilitációs címet kapott. Az ünnepségen DLA művészeti doktori fokozatot vett át Cseh András, Cseh Gabriella, Lenkei Balázs, Marián Balázs, Nagy Ágoston, Székely Katalin, Ványolós Endre és Vető Péter.


A 2006-ban alapított Moholy-Nagy Díjat minden év novemberében adják át. A Péter Vladimir szobrászművész, a MOME Design Intézet Tárgyalkotó Tanszékének professzora tervezte díjjal az egyetem a kreativitás, a szellemi és művészi innováció jelentőségét kívánja hangsúlyozni.

A korábbi kitüntetettek közé tartozik Hattula Moholy-Nagy művészettörténész, művészeti író; Gergely István építész, belsőépítész és Stefan Lengyel formatervező; Rubik Ernő Kossuth-díjas építész, formatervező; Hannes Böhringer művészetfilozófus, Földes Imre zenetörténész, Tibor Kalman grafikus, designer; Dieter Rams ipari formatervező, designer; Gőz László harsonaművész, zenetanár; Kovalik Balázs operarendező.


Forrás: https://mno.hu/grund/frenak-pal-kapta-a-moholy-nagy-dijat-1316181

bottom of page