top of page

New York kuriózumot kapott tőle - interjú Maurer Milánnal

Updated: Feb 2, 2021

Új Szó @ Szabó G. László

2020.09.06


Pár héttel a koronavírus-járvány kitörése előtt, február utolsó hetében egy New York-i kiállítóteremben lépett közönség elé Maurer Milán, a Frenák Társulat Pro Talento- és Fülöp Viktor-díjas táncosa. Szerencséje volt. Szabadon utazott oda-vissza. A bezártság ezután következett.


Frenák Pál csapatában 2015-ben, a Birdie-ben kapta első szerepét. Ezzel a produkcióval már Franciaországba és Németországba is eljutott. Pécsi tanulmányai után az augsburgi balettegyüttesnél kezdte el a pályáját. Kiemelkedő tehetségét elismerve kinti mestere, Ewa Kawaguchi Vivaldi Négy évszakának Nyár (Vihar) tételére készített számára koreográfiát. Az UN című Frenák-opusban, 2016-ban már szólót táncolt, de erős pillére a HIR-O, a Lutte, a Fából faragott királyfi és a W-all című előadásoknak is. Tavaly a Veszprémi Táncfesztiválon ő nyerte el a legjobb táncos díját. Kitől jött a New York-i felkérés?

Gerő Ambrus kereste meg Frenák Pált, hogy lesz egy kiállítás New Yorkban, egészen pontosan Brooklynban, a Pfizer Buildingben, s mivel ez volt az első kurátori munkája, színesíteni akarta egy produkcióval. Pali pedig engem ajánlott neki. Felhívott, hogy akarod? Akartam. Egy ilyen ajánlatot nem lehet visszautasítani. Ez a társulatnak is, meg nekem is jó. Gyorsan eldőlt, hogy mit ad majd elő?

Mindenképpen Palitól akartam kivinni valamit. Így döntöttünk a húsz évvel ezelőtt született MenNonNo című koreográfiája mellett. Kik voltak a kiállítók?

Amerikai és ázsiai művészek. A téma adott volt: az óceán, a víz, az újrahasznosítás. Hogy miképpen értékeli majd az ember ötven év múlva azt, hogy mit szalasztott el azáltal, hogy nem gyűjtötte szelektíven a hulladékot, nem figyelt oda a környezetvédelemre, a globális felmelegedés okozta problémákra. Rögtön, amint megtudtam, hogy ez lesz a téma, felhívtam Palit, hogy a MenNonNo lenne a legjobb választás, hiszen a jelmez, a kék ruha pontosan azt jelképezi,