top of page

"Elengedtem a nagy akarĂĄst" - interjĂș FrenĂĄk PĂĄllal

Hamvay PĂ©ter @ NĂ©pszava

2009. 12. 03.


A 10 Ă©ves FrenĂĄk PĂĄl TĂĄrsulat jobb formĂĄban van, mint valaha. Az alternatĂ­v mozgalom fenegyereke a vilĂĄg rangos szĂ­nhĂĄzai utĂĄn bebocsĂĄtĂĄst nyert a MĂŒpa FesztivĂĄlszĂ­nhĂĄzĂĄba is: a Nemzeti TĂĄncszĂ­nhĂĄz meghĂ­vĂĄsĂĄra kĂ©szĂ­thette el a mĂșlt hĂ©ten bemutatott legĂșjabb koreogrĂĄïŹ ĂĄjĂĄt, a Sevent, amelylyel Ășj Ășton indult el. A TrafĂłban holnap Ă©s a hĂ©tvĂ©gĂ©n a K.ĂĄO.Sz.! felĂșjĂ­tĂĄsa lesz lĂĄthatĂł, szombaton hat Ăłrakor az egyĂŒttesrƑl szĂłlĂł kötetet is bemutatjĂĄk ugyanott. FrenĂĄk PĂĄllal beszĂ©lgetĂŒnk a tĂ­z Ă©vrƑl.



– Gondolom, utĂĄlja a szĂĄmvetĂ©s kifejezĂ©st


– 
nem is kĂ©szĂ­tek ilyet. LegalĂĄbbis nem az ĂŒnnepre, hiszen minden munkĂĄm szĂĄmvetĂ©s.


– LegĂșjabb bemutatĂłja, a Seven, a Nemzeti TĂĄncszĂ­nhĂĄz meghĂ­vĂĄsĂĄra a MĂŒpa szĂ­npadĂĄn valĂłsult meg. Eszerint befogadta a mainstream. BĂŒszke rĂĄ?

– BĂŒszke vagyok arra, hogy a FesztivĂĄlszĂ­nhĂĄz hatalmas szĂ­npadĂĄt meg tudta tölteni hĂ©t tĂĄncos, mĂ©gpedig Ășgy, hogy hƱ maradtam önmagamhoz, Ă©s most is minimĂĄlis szĂ­npadi elemeket hasznĂĄltam. De remĂ©lem, a Nemzeti TĂĄncszĂ­nhĂĄz is bĂŒszke rĂĄnk. Merthogy az egyĂ©b tĂĄncmƱfajok is rĂĄ vannak utalva a kortĂĄrsra: nem egymĂĄs ellen jĂĄtszunk, hanem egymĂĄst erƑsĂ­tve. Hiszen Ășj közönsĂ©get hozunk, az Ășj technikĂĄkkal, megközelĂ­tĂ©sekkel megtermĂ©kenyĂ­tjĂŒk a tĂĄnc mĂĄs formĂĄit is. Az emberek ĂșjdonsĂĄgra Ă©s minƑsĂ©gre vĂĄgynak. Ezt az igĂ©nyĂŒket kell kiszolgĂĄlni.


– Sokan azt mondták a premier után: „Ez nem Frenák volt.”.

– Én pedig, most, hogy a TrafĂłban a hĂ©tvĂ©gĂ©n Ășjra szĂ­nre kerĂŒlƑ K.ĂĄO.Sz.! prĂłbĂĄit csinĂĄlom, Ă©rzem azt, ez nem FrenĂĄk! Persze tĂșlzok, de kĂ©tsĂ©gtelen, Ă©n ma mĂĄr nem ilyen vagyok. InkĂĄbb olyan, mint az Ășj darab. Elengedtem a nagy akarĂĄst. MĂĄr nem akarok annyira megfelelni, bizonyĂ­tani sem. Így egy kicsit eltĂĄvolodok a rĂłlam kialakult sztereotĂ­piĂĄktĂłl is. Kevesebb a darabban az erotika, a testisĂ©g, Ă©s több a ïŹ lozĂłïŹ a. Kevesebb a fĂĄjdalom, Ă©s több az optimizmus.


– Öregszik?

– Ötven mĂșltam. MĂĄskĂ©nt lĂĄtok dolgokat. Az biztos, hogy egy korszak mögöttem van, Ă©s a Sevennel elindultam egy Ășj Ășton. Azt mĂ©g nem tudom, hova vezet.


– A Seven egyik jelenetĂ©ben a szereplƑk maguk utĂĄn hĂșzzĂĄk a dĂ­szletet jelentƑ traktorgumikat, mint a nomĂĄdok, akik folyton Ășton vannak. Egy kicsit ön is ilyen, nem? TurnĂ©k vilĂĄgszerte Ă©s ĂĄllandĂł ingĂĄzĂĄs FranciaorszĂĄg Ă©s MagyarorszĂĄg között. Hol van az otthona?

– Az otthonom mindig ott van, ahol ki tudom fejezni önmagam. Ahol van erre befogadĂł közeg, legyen az TokiĂłban, SzingapĂșrban, PĂĄrizsban, Budapesten



– Meg is kĂ©rdezik nĂ©ha, hogy magyarnak tartja-e magĂĄt


–  és mĂĄr meg sem sĂ©rtƑdök rajta. Huszonöt Ă©ve telepedtem le FranciaorszĂĄgban, ott tudjĂĄk, hogy magyar vagyok. De az elmĂșlt tĂ­z Ă©vben itthon van a bĂĄzisom, Ă­gy azĂłta kĂ©tlaki vagyok. Ugye nem kell egy mƱvĂ©sznek egĂ©sz Ă©letĂ©ben itthon Ă©lnie Ă©s gulyĂĄslevest ennie, hogy magyarnak tartsĂĄk! A szakmĂĄnak azzal kellene foglalkozni, hogy minĂ©l több olyan magyar egyĂŒttes legyen, amely kĂŒlföldön is elismert, mert ez megtermĂ©kenyĂ­ti a hazai tĂĄncot is.


– Paradox mĂłdon Ă©pp a kis tĂĄrsulatok sikeresek, mint az önĂ©.

– Kicsi? AzĂ©rt mert nĂ©gy tĂĄncossal is el tudom mondani azt, amit mĂĄs tizenkettƑvel?


– De azĂ©rt szeretne tizenkĂ©t tĂĄncost szerzƑdtetni


– A harmincĂ©ves szakmai tapasztalatom Ă©s a nemzetközi renomĂ©m megengednĂ©, hogy nagyobb, akĂĄr tizenkĂ©t fƑs tĂĄrsulatot is vezessek. Ha az ĂĄllamtĂłl több bizalmat kapnĂĄnk, meg is tehetnĂ©m.


– Az elƑadĂł-mƱvĂ©szeti törvĂ©ny azĂ©rt segĂ­tett valamicskĂ©t a helyzetĂŒkön, nem?

– A garantĂĄlt tĂĄmogatĂĄs megengedte, hogy nem nĂ©gy tĂĄncosom van, hanem hat. De fundamentĂĄlis vĂĄltoztatĂĄsokat nem engedett meg. A 37 milliĂł akkor lenne elĂ©g, ha hĂĄromĂ©ves perspektĂ­vĂĄt nyitna, Ă©s produkciĂłra tudnĂĄnk költeni, nem infrastruktĂșrĂĄra.


– Csak az ĂĄllamtĂłl lehet vĂĄrni segĂ­tsĂ©get?

– A szponzorok olyan nagy publicitĂĄst vĂĄrnak, amit mi nem tudunk megadni abban a formĂĄban, amit elvĂĄrnĂĄnak, Ă©s nyilvĂĄnvalĂłan eladni pedig nem akarom magam. RemĂ©lem, talĂĄlunk olyat, aki megĂ©rti ezt.


– Úgy tƱnik, összefogott a szakma a TĂĄncszĂ­nhĂĄz csökkenƑ tĂĄmogatĂĄsa kapcsĂĄn, ez jĂł jel ön szerint?

– A szakma ma is szĂ©tforgĂĄcsolt, de mi, alternatĂ­vok, prĂłbĂĄlunk egysĂ©gbe ĂĄllni Hudi LĂĄszlóék Ă©s Szögi CsabĂĄĂ©k segĂ­tsĂ©gĂ©vel. Olykor egymĂĄs ellen kĂŒzdĂŒnk. Ha valaki több pĂ©nzt kap, Ășgy Ă©rezzĂŒk, elƑlĂŒnk vettĂ©k el. Az egymĂĄs ellen fenekedĂ©s helyett az alkotĂłknak inkĂĄbb olyan darabokat kellene alkotni, amelyek kĂŒlföldön is keresettek. Az ĂĄllamnak pedig minden ïŹ llĂ©r utĂĄn meg kellene kĂ©rdezni: Te mit teszel hozzĂĄ? DialĂłgus kellene a szakmĂĄn belĂŒl, a vilĂĄgban valĂł tĂĄjĂ©kozottsĂĄg a tĂĄncosok oldalĂĄrĂłl, Ă©s bĂĄtorsĂĄg a kultĂșrpolitika rĂ©szĂ©rƑl. FranciaorszĂĄgban meglĂ©ptĂ©k, hogy ĂșjĂ­tĂł szellemƱ, friss alkotĂłknak adtak patinĂĄs intĂ©zmĂ©nyeket. A pĂĄrizsi opera minden Ă©vben meghĂ­v egy-egy kortĂĄrs koreogrĂĄfust. Mindent Ă©s mindenkit a helyĂ©re kellene tenni.


– Ön hol Ă©reznĂ© a helyĂ©n magĂĄt?

– Boldog volnĂ©k, ha lenne mögöttem egy olyan infrastrukturĂĄlis hĂĄttĂ©r, mely lehetƑvĂ© tennĂ©, hogy kutatĂĄsokat folytathassak a mozgĂĄssĂ©rĂŒltekkel, beavatĂł szĂ­nhĂĄzat csinĂĄlhassak szociĂĄlisan hĂĄtrĂĄnyos helyzetƱek között. Ehelyett minden nap harcolni kell a tĂșlĂ©lĂ©sĂ©rt.

bottom of page