top of page

FOGYATÉKKAL ÉLŐ DIÁKOKNAK TARTOTT MOZGÁSTERÁPIÁT A FRENÁK PÁL TÁRSULAT

szinhaz.hu @ 2019. 04. 30


Idén is különleges programokkal ünnepelték Veszprémben a tánc világnapját. A Frenák Pál által vezetett társulat a Kozmutza Flóra iskola fogyatékkal élő diákjainak tartott mozgásterápiás foglalkozást.

Frenák Pál elmondta, Vándorfi László és Krámer György ötlete alapján szeretnének a társulattal egy hosszabb távú kollaborációt, a tánc világnapja pedig jó alkalmat adott arra, hogy először találkozzanak egy műhely formájában.

“Én nagyon sokat foglalkoztam autista gyerekekkel, mozgássérültekkel, és nagyon reménykedem abban, hogy ez a lehetőség nyithatna arra perspektívát, hogy ne csak egyszer-kétszer foglalkozzunk ezekkel a gyerekekkel a mozgásterápián keresztül. Köztudott talán, hogy a szüleim süketek és nagyothallók, ebben a kisebbségben nőttem fel, én is nagyon korán megtapasztaltam a másságnak a hátrányait, akárhogyis, valamilyen formában mi is egy kitaszított társadalmi rendszerben voltunk, ráadásul én nyolc évig árvaház nevelőintézetben nevelkedtem. Tehát én nagyon át tudom érezni azoknak a gyerekeknek a világát, akik kisebbségi, szűkebb rétegben mozoghatnak. Azokat a gyerekeket, akik verbálisan nem képesek rögtön kifejezni magukat, úgy ítéljük meg, hogy hátrányosak, holott nem. Egyszerűen más kommunikációs rendszerre van szükségük, és azokat nagyon sokszor a mozgásművészeten keresztül lehet megnyitni, hogy eljuthassanak a verbális kijelentésekig is. Nyilván ezernyi gyerek van ezernyi problémával. Itt 15-féle különböző gyermekkel foglalkoztunk különböző problémákkal vagy nem problémákkal küszködve” – mondta el a Veszprémi Naplónak Frenák Pál.


bottom of page