top of page

„Hiszem, hogy az általunk emelt falak réseiben megbújik némi reménysugár is”

Jónás Ágnes @ PestiMűsor

2018 december


November 1-jén és 2-én a Frenák Pál Társulat W_all címmel új előadással jelentkezett a Trafóban, mely a sepsiszentgyörgyi M Stúdióval, a Trafóval és a Radikal – Újgenerációs elképzelésekkel közös produkció. A rendező Frenák Pál egy olyan álomszerű világot teremtett meg, amelyben a különböző szociális és kulturális háttérrel rendelkezdő előadók impulzív, de egységes képet mutatnak be a mai aktuális és feszült világról. Az emberi kapcsolatok sokrétegűségét boncolgató produkcióról a koreográfus-látványtervező Érdemes művésszel beszélgettünk.


Előadásai az emberi létezés kardinális pontjait feszegetik, mindig valamiféle belső mag – például az identitás vagy a szexualitás – köré épülnek. A W_all című produkcióban mi ez?

F.P.: A munkáimban valóban mindig arról beszélek, ami engem itt és most érdekel, tehát konkrétumokból építkezek, de utána távolságot tartok tőlük, s úgy alkotok. A W_all a valószerűtlen találkozások sorozata a világ elidegenedett közegében. E kreációt aktuális társadalmi és szociológiai problémák inspirálták, a mai aktuális feszült világot rajzolja meg, de nem direkt, didaktikus módon. Egy olyan asszociatív, gondolkodásra serkentő univerzumot tár a befogadók elé, mely a józan emberi gondolkodás gyökereit, alappilléreit kutatja. Ezúttal is fragmentszerű szerkezetben gondolkodtam (erre a töredezettségre utal a címben szereplő alsó kötőjel is) – a különböző részek önálló, szabad életet élnek, de egységet is alkotnak. Nem az volt a cél tehát, hogy konkrét történeteket meséljünk el, hanem hogyha bárki – érkezzen bármilyen kultúrából – leül,