top of page

"Pengeélen táncolunk" - interjú Frenák Pállal

Sisso @ Magyar Narancs

2012/26 (06.28)


A hazai táncélet alkotóit és közügyeit bemutató sorozatunk második felvonásában a kortárs tánc egyik legfontosabb alakjával új darabja, a Hymen kapcsán beszélgettünk a társulat túlélési esélyeiről és arról, érdemes-e itt és ma forradalmárnak lenni.


Magyar Narancs: Eddig minden évben láthattunk új darabot, tavaly viszont nem volt bemutatója a Frenák Pál Társulatnak. Miért?

Frenák Pál: Inkább csak másfél év telt el a K.Rush óta. Próbáltam kitolni a Hymen bemutatóját, hogy ne legyen ez a darabkényszer, viszont a minőség fokozottan jelen legyen. A csúszás persze a támogatás kiegyensúlyozatlanságának is köszönhető. Nagyon aggaszt, hogy bizonyos kezdő, még alig bizonyított együttesek közel hasonló támogatásban részesülhetnek, mint azok, akik több évtizede dolgoznak színvonalasan a hazai kortárs táncban. Néha azt kívánnám, legyek kezdő, mert akkor ezekkel a perspektívákkal jövőre már kétszer annyi pénzt kapok. Szóval nagyon nem arányos a támogatási rendszer, és hiába vagyunk jelen a nemzetközi színtéren, itthon ezt továbbra sem értékelik. Más országokban, ha egy társulatot jegyeznek a nemzetközi szférában, azt kiemelten támogatják, mert felismerik, hogy az ország jó hírét és kulturális gazdagságát építi. Pusztán piaci alapon nem tud ma létezni a művészet. Ha nincs meg az alapvető működési b