top of page

To_R
A társulat első alkalommal dolgozik együtt a számos magyar és nemzetközi díjjal kitüntetett francia-magyar koreográfussal. Frenák Pál az M Studio csapatával egy elképzelt festenről, összejövetelről, a képzelt világ és a nyers realitás közötti bolyongásról, az elhallgatott és a kimondhatatlan minőségéről, a látszólagos őrület és a valóság viszonyáról beszél. A sajátos Frenák-mozgásrendszer és a jelnyelv elemeiből épülő koreográfia a lineáris és a spirális energia játékából építkezik. A látszólag hétköznapi helyzetek sora olykor konstruktív, olykor pedig dekonstruktív módon találkozik, és e találkozásból létrejövő új minőség vezet el a káoszból egy megélhető valósághoz.

Frenák Pál 1989-ben alapította első együttesét Franciaországban, amelyet 1999-ben fiatal magyar táncosokkal bővítve párizsi és budapesti székhellyel működő magyar-francia társulattá alakított. A neves rendező-koreográfus gyermekkorának meghatározó élménye, hogy szülei siketek és nagyothallók voltak, így anyanyelvként a jelnyelvet sajátította el. Különleges érzékenységével, a verbális üzeneteken túlmutató kifejezési formáival Frenák Pál radikálisan új stílust hozott a kortárs európai táncéletbe. Innovatív tér- és testhasználata meghatározó hatással volt a magyarországi kortárs tánc fejlődésére, munkásságát számos díjjal tüntették ki.

A To_R c. előadás az M Studio és a Companie Pal Frenak koprodukciójában készül. A koreográfiát és koncepciót Frenák Pál jegyzi. A koreográfus asszisztensei Halász Gábor, Maurer Milán és Vasas Erika, az előadás zenéjét Gryllus Ábris szerezte, light designer Marton János, alpin technikus Zoltai György, kellékmester Zayzon Ádám. Előadják: Deák Zoltán, Gáll Katalin, Nagy Eszter, Orbán Levente, Polgár Emília, Szekrényes László, Veres Nagy Attila.

Az előadás a FLOW2 Nemzetközi Mozgásszínházi Fesztivál nyitó-előadása.Forrás: https://port.hu/esemeny/szinhaz/tor/event-5386839

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page