top of page

Frenák Pál ismét behálóz

Elle @ 2013.04.22.


Április 18-án mutatták be a Trafó Kortárs Művészetek Házában a Frenák Pál Társulat X&Y (Battement de coeur) című legújabb darabját. Ötven perc a férfi és a női kromoszómák táncáról, teremtéstörténetről, párkapcsolati hálórendszerről, a függés és függőség játékáról. Ne hagyják ki.


Szokás szerint óriási volt az érdeklődés a Frenák Pál Társulat legújabb előadása iránt, amit csak tetézett, hogy maga a koreográfus is fellép benne. Kígyózó sorokban állva vártuk, hogy megnyíljon előttünk az a futurisztikus tér, melyről már annyit hallottunk korábban. Sőt ismerjük. Ez a vakítóan fehér hely a létezés tere, és ez a függés is: az emberi lét egymástól függő viszonya.


A színpad letisztult, csend van. Erős és veszélyesnek látszó, meredek háló terül el díszletként. A két szereplő: Marie-Julie Debeaulieu és Holoda Péter a hálóba gabalyodva az első taktusoktól kezdve lassú mozgásba kezd. A testük áramlik és beszél, a nő és a férfi kapcsolatát viszik színpadra. Tele vannak kérdésekkel és kételyekkel. Tiszta lappal indulunk, de ahogy haladnak a percek, úgy törnek fel bennünk a gondolatok. A látottak akarva-akaratlanul előhívják azokat az érzelmeket, melyeket Frenák Pál a darab alatt ki akar csikarni a nézőből, hiszen csak így értjük meg: az egész rólunk szól.


A duó előadásában kezdetben (fogalmazhatu