top of page

Frenák Pál most az ország legjobb koreográfusa

Updated: Jan 3, 2019

Origo @ 2015.11.27

A kortárs magyar táncművészet meghatározó alakját, Frenák Pált jutalmazták idén a Moholy-Nagy Díjjal. A koreográfus Fülöp József rektortól vehette át az elismerést csütörtökön a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen rendezett ünnepségén.


Az InTime című előadás

Az intézmény méltatása szerint Frenák Pál egyedülálló, impulzív táncnyelvet hozott létre, amelyet a mimika, a jelnyelv és a test mozgásának integrált használata jellemez. Munkáinak innovatív tér- és testhasználata

meghatározó hatással volt a hazai kortárs tánc fejlődésére.

Radikálisan új stílusú, erősen dinamikus mozgásvilága mellett koreográfiáinak jellegzetessége a társműfajok - cirkusz, színház, divatbemutató, kortárs zene - beemelése. A művész kétszer nyerte el a hazai kortárs táncszakma legrangosabb elismerését, a Lábán Rudolf-díjat; 2002-ben Harangozó-díjjal, 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével, 2007-ben Imre Zoltán-díjjal, 2014-ben Budapestért Díjjal tüntették ki.


Frenák Pál kapta idén a Moholy-Nagy Díjat

Frenák Pál életművének alapja gyermekkorából ered: siket és nagyothalló szülők gyermekeként elsőként a jelnyelvet sajátította el.

Az eltérőhöz, a szokatlanhoz való viszonya így zsigerileg determinált adottság.

A gyermekkorban kialakult nem-verbális kommunikáció-érzékenysége termékeny talajra talált nála a táncban. Ugyanez az eltérő szemléletmód, érzékenység kellett ahhoz, hogy egy tánc-rehabilitációs program keretében sérült gyermekekkel foglalkozzon és segítse beilleszkedésüket a francia társadalomba.

A társulat X&Y című előadásán

Koreográfusi, alkotói munkája mellett rendszeresen tart szakmai műhelygyakorlatokat, társulatával ingyenes beavató előadásokat ad középiskolások részére, közönségtalálkozókon vesz részt, és nagy hangsúlyt fektet a más művészeti ágakkal és

a közönséggel fenntartott folyamatos párbeszédre.

A 2006-ban alapított Moholy-Nagy Díjat minden év novemberében adják át. A Péter Vladimir szobrászművész, a MOME Design Intézet Tárgyalkotó Tanszékének professzora tervezte díjjal az egyetem a kreativitás, a szellemi és művészi innováció jelentőségét kívánja hangsúlyozni.


A korábbi kitüntetettek közé tartozik Hattula Moholy-Nagy művészettörténész, művészeti író; Gergely István építész, belsőépítész és Stefan Lengyel formatervező; Rubik Ernő Kossuth-díjas építész, formatervező; Hannes Böhringer művészetfilozófus, Földes Imre zenetörténész, Tibor Kalman grafikus, designer; Dieter Rams ipari formatervező, designer; Gőz László harsonaművész, zenetanár; Kovalik Balázs operarendező.


Forrás: http://www.origo.hu/kultura/figaro/20151127-frenak-pal-ko

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page