top of page

Mindannyian egymás groteszk ikertestvérei vagyunk

Horváth Virág @ veol.hu 2020.01.24.


A magyar kultúra napja alkalmából a Pannon Várszínház a Frenák Pál Társulat Twins című előadását hívta meg a Hangvillába.

Krámer György, A Tánc Fesztiváljának művészeti igazgatója az előadás előtt elmondta, a Pannon Várszínház a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 program keretében az európai színvonalú kortárs táncot is népszerűsíteni kívánja. A színház ötéves megállapodást kötött a nemzetközileg elismert Frenák Pál Társulattal, akik több alkalommal elnyerték a veszprémi A Tánc Fesztiválja fődíját.

A Twins című előadás bemutatója a közös vállalkozás első lépcsőfoka volt. Kvázi premiert láthatott a közönség, hiszen ezzel a szereposztással ez idáig nem mutatták be a darabot. A Twins a tánc nyelvén mesél az ikerlét mélyebb rétegeiről. A Hangvillában bemutatott előadásban Vasas Erikát láthattuk a „bábu” szerepében, az ikerpárt pedig Esterházy Fanni és Maurer Milán táncolták.

A címben jelzett groteszk jelzőt a szó szoros értelmében kell használnunk a darab láttán, hiszen ez az összetett ábrázolásmód, mely központi minősége az előadásnak, a félelmetes, torz és fenséges vonások ötvöződése a kedves, néha kicsinyes komikus elemekkel. Az össze nem illő elemek, ellentétes esztétikai minőségek társultsága a groteszkben nemcsak központi erejű, hanem feloldatlan és feloldhatatlan marad, időtlenné emelődik, és bizarrságának megfelelő világszemléletet fejez ki. A groteszk világa zárt, egyformán lehetséges benne a reális és irreális, a komikum és tragikum, a fenségesség és alantasság, a valóság és a fantasztikum.